Liečivé účinky slniečkového ovocia

MarhuľaDo tejto farby, vône a chute sa jednoducho musí zamilovať každý. Milujem marhuľový džem. Vyvoláva vo mne asociáciu kuchyne mojej babičky, ktorá nám v sobotu ráno nosila na tácke bielu kávu a chlieb natretý „živým“ maslom a marhuľovým džemom. Od tejto doby nedám na toto ovocie dopustiť.

Až neskôr štúdiom účinku potravín na ľudský organizmus som sa dozvedela vďaka TČM oveľa viac a som nesmierne rada, že práve Slovensko má množstvo tak liečivého ovocia ako je marhuľa. V súčasnosti dokonca prebieha vedecký boj medzi dvoma tábormi výskumu a medicíny ohľadom vitamínu B 17, ktorý obsahuje marhuľa a lieči rakovinu. Nech už vedecké kruhy dokážu to, či ono, ja viem svoje a o účinkoch marhule vedeli dávno aj čínski lekári.

Milí priatelia, dovoľte, aby som vás zaviedla do kvitnúceho marhuľového sadu, kde sa práve zrodila liečivá marhuľa. Stačí zatvoriť oči, preniesť sa do sadu a vnímať a nasávať vôňu kvitnúcich stromov. Lupienky kvetov padajú na vaše telo a celá zem vonia ako sladké ovocie. Vy sami si môžete načrieť plným priehrštím a vyliečiť všetky svoje rany.

Zaujíma vás čo všetko marhule dokážu?

Marhuľa obyčajná (lat. Prunus Armeniaka) – čeľaď ružovitá

V úvode som spomínala Čínu, a tak za zrodom marhule je naozaj táto krajina. Marhuľa je ovocný strom, ktorého plody poznáme ako marhule. Tento ovocný strom dorastá do výšky okolo 2 – 3 metre. Marhuľa pochádza z Číny odkiaľ sa dostala do celého sveta. Marhuľa nemá problém vyrásť aj vo výške 600 metrov nad morom, to je jej maximálna nadmorská výška pre jej pestovanie. Menšie žlto oranžové gule sú po dozretí sladké až sladko-kyslé a majú veľa pozitívnych účinkov na celkové zdravie človeka. Ich povrch má podobne ako povrch broskýň jemné chĺpky.

Čo obsahujú marhule?

Vodu, bielkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, selén, sodík, meď, mangán, omega 6 kyseliny, kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú, betakarotén, luteín, vitamíny A, B5,B3, C, E a K

Účinky  marhule na zdravie

  • Podporuje obranyschopnosť
  • Ochraňuje bunky pred pôsobením voľných radikálov
  • Prevencia proti rakovine
  • Znižuje vysoký cholesterol v krvi
  • Prevencia kardiovaskulárnych ochorení
  • Podporuje trávenie
  • Zlepšuje pravidelnú stolicu
  • Urýchľuje metabolizmus (chudnutie)
  • Pri pravidelnej konzumácii udržiavajú mladistvý vzhľad
  • Podporuje tvorbu krvi
  • Odstraňuje problémy z dýchaním (kašeľ, astma, alergie)
  • Dodáva energiu a zvyšuje pozornosť
  • Podporuje funkciu mozgu
  • Odstraňuje únavu a slabosť
  • Zlepšuje náladu – prírodné antidepresívum

Marhuľový lekvárÚčinky marhule na chudnutie

Marhule sú vhodným ovocím pri chudnutí ako doplnok plnohodnotnej stravy. Nesmú však nahradiť klasickú pestrú stravu, ktorú pri zdravej redukcii hmotnosti musíte mať, pre zdravý úbytok hmotnosti bez jojo efektu. Marhule sú vhodné na konzumáciu ako desiata, olovrant alebo ako prídavok ku mliečnym jedlám, ovocným šalátom či chutným šťavám a koktailom.

Marhuľové jadrá

Marhuľové jadrá sú výhradne určené ako potravinový doplnok na zlepšenie celkového zdravotného stavu a na posilnenie obranyschopnosti organizmu voči nádorovým chorobám. Materskou rastlinou pre získanie liečivej drogy je marhuľa (Prunus armeniaca). Odlišujeme sladké a horké marhuľové jadierka. Sladké sú tie, ktoré často vídavame na trhoch. Horké jadierka sa získavajú z malých divých marhúľ.  Marhuľové kôstky obsahujú horký amygdalín a sú jedovaté. Ani tehotné ženy by pre vysoký obsah medi nemali konzumovať veľa marhúľ. U niektorých náchylných ľudí môžu marhule vyvolať hnačku a pri nadmernej konzumácií aj celkovú slabosť.

Aj kôstky marhúľ, presnejšie jadierko v nich obsahuje významnú látku – vitamín B17.  Podľa zistení vedcov pomáha zamedziť vzniku a šíreniu rakoviny. Mnohí odborníci preto veria, že vitamín B17 môže byť vhodnou prevenciou onkologických ochorení.

Olej z marhuľových jadier

Marhuľové jadrá sú bohaté na horčík, draslík a amygdalín (vitamín B17). Olej z marhuľových jadier vyhovuje všetkým typom pleti, od detskej až po starnúcu pleť. Má veľmi dobrý hydratačný a regeneračný účinok. Pomáha citlivej pokožke náchylnej na ekzémy, akné, či popáleniny. Nezanecháva mastný pocit a môže sa využívať aj ako bežný masážny olej alebo éterické oleje. Olej z marhuľových jadier sa hodí aj na ošetrenie bolestivých reumatických svalov a na zábaly vlasov a rúk.

Pozor na konzumáciu marhúľ !!!

Čerstvé alebo sušené marhule jedzte ľubovoľne. Už tri plody obsahujú karotény v množstve polovičnej dennej potreby dospelého človeka. Za hrsť sušených marhúľ nahradí dospelému okolo 20% denného príjmu draslíka, ženám viac ako 10% železa a mužom takmer 20%.

Z pohľadu TČM  má marhuľa chuť sladkú, kyslú. Tropizmus k dráhe žalúdka, pľúca. Termika je neutrálna až teplá. Pohyb Qi je zostupný. piatich elementoch zastupuje ZEM, DREVO. Ohnisko stredné.

Účinky

  1. Tvorí telesné fluidá,
  2. Zvlhčuje pľúca, hasí smäd, kašeľ, lieči horko a sucho v pľúcach
  3. Obsahuje veľa železa – vhodná počas tehotenstva,
  4. Tonizuje žaludočnú Yin.

Kontraindikácie:

Pri veľkej konzumácii poškodzuje zuby.

 Niekoľko rád z fytoterapie:

  • marhuľové jadro sa používa na liečenie zápchy má lubrikačné účinky,
  • ak máte v hrdle sucho konzumujte 2 čerstvé marhule denne, každé ráno a večer,
  • zmiešajte 15 g sladkých marhuľových jadierok, 30 g uvarenej ryže a 30 g cukru; pridajte vodu, prísady rozomeľte na kašu. Takto vzniknutú hmotu konzumujte ráno a večer na úpravu zápchy v staršom veku a tehotenstve,
  • suchý kašeľ pomôžu zastaviť dve hrušky, z ktorých vyberiete jaderník. V mažiari rozdrvte 6 horkých marhuľových jadierok až na prášok. Tento prášok natlačte do hrušky a pol hodinu duste na pare. Konzumuje sa jedenkrát pri suchom kašli.

Myslím si, že som vám urobila chuť na niečo z marhúľ. Recepty dnes neponúknem, lebo každý má ten svoj obľúbený. Jednoducho siahnite po zdraví a nenechajte nič na náhodu. Obdobie zrelosti a šťavnatosti týchto liečivých plodov je len dočasne. A pre tých, čo si chcú zdravie udržať aj počas zimy, tak šup ho do zaváracích pohárov alebo sušičiek.

Soňa Milová

Poradca pre výživu podľa piatich elementov

 

 

 

 

 

Komentáre

  1. Berčíková píše:

    ďakujem pekne za rady vždy si ich prečítam a niečo aj spravím a rady sa vždy zídu

Pridaj komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.