Ako nahradíme chuť na soľ a slané jedlo

Slanosť je jedna z piatich základných chutí človeka. Pri solení jedla si môžeme vybrať z troch základných druhov: jedlá soľ kamenná alebo varená, morská soľ, himalájska soľ.

Chuť slaná a jej účinky na organizmus

Väčšina jedál sa solí pred prípravou alebo pri varení. V prípade zeleniny, obilovín a ryže sa soľ pridáva do vody, v ktorej sa varí. Strukoviny či vývar treba soliť tiež až na záver varenia. Zeleninové šaláty sa ochucujú tesne pred podávaním a radšej necháme stravníkov, aby si dressingy pridali podľa chuti – len tak zaistíme, že chrumkavá zelenina zbytočne nezvädne.

Sľúbili sme si povedať niečo viac o chuti slanej a jej účinkoch na ľudský organizmus.

Slaná chuť má na jednej strane dovnútra nasmerované zachovávanie a konsolidujúcu schopnosť, na druhej strane zvlhčujúcu, zmäkčujúcu tým mierne rozpúšťajúcu vlastnosť. Slaná najviac ochladzuje a smer jej pohybu je smerom hore a dovnútra – čo je výrazne jin. Dokáže detoxikovať telo, pretože rozhýbava črevá a môže dokonca spôsobiť aj zvracanie.

V strave používame mierne slanú chuť (kuchynská soľ je zaradená ako ostrá), rozpúšťa zatvrdliny na vaječníkoch, v črevách alebo v oblasti štítnej žľazy. Taktiež býva úspešne nasadzovaná pri šedom zákalealebo pri spazmách vo svaloch a mäkkých tkanivách. Slané jedlá povzbudzujú chuť k jedlu, pretože žalúdočná qi môže rýchlejšie zostúpiť dole.

Slaná obnovuje súlad a harmóniu  medzi orgánmi. Treba však mať na pamäti, že soľ zvyšuje tepelný tlak, čo môže spôsobiť veľké problémy v krvnom obehu. Ľudia so vzostupnou pečeňovou jangovou silou a známkami horúčosti, by sa mali vyvarovať konzumácii soli, alebo ju aspoň obmedziť. Naproti tomu slaná chuť morských rias a rýb s bielym mäsom môže naopak prispieť k detoxikácii pečene, pokiaľ je zároveň vyradené z jedálneho lístka tučné jedlo. Malé množstvo sójových omáčok ako je Soyu alebo Tamari – posilňujú obličky a sú prevenciou proti vyčerpaniu. Ľudia, ktorí ťažko telesne pracujú, by mali užívať viacej soli ako „pecivalovia“.

Veľa soli spôsobuje narušenie vstrebávania živín a znižuje hladinu vápniku v krvi. Látková výmena vápnika je nesmierne dôležitá pre zdravie nervov, svalov, cievneho systému a kostí. Kosti sú krehké,ak používame veľké množstvo soli, vypadávajú nám vlasy a máme triašku. Toto sú však známky oslabenej krvi, ktorá nevyživuje srdce a ducha Shen.

Tu je účinok osi VODA – OHEŇ. Slaná chuť vytvára napätiektoré útočí na pečeň a žlčník. Priveľa skrytej soli nájdete v chipsoch, údeninách, hamburgeroch, pečive, slaných orieškoch. Optimálna denná dávka soli je  2 – 5 g. Ľudia s problémom srdca by mali dávku znížiť na 2 g denne tj. 1 KL soli maximálne.  Slaná chuť zvlhčuje a pomáha doplniť telesné tekutiny, ale aj uvoľňuje. To znamená, že zväčšená konzumácia soli prináša zväčšenú konzumáciu cukru. Odvykacia kúra v závislosti na soľ lieči aj alkoholikov, čo je vedecky dokázané. Táto metóda sa dá použiť aj pri liečbe migrény.

Čím nahradiť soľ

Na začiatku očisty by ste mali aspoň jeden týždeň vydržať bez solipretože v priebehu zimy sa v našom tele obvykle nahromadí väčšie množstvo soli, ktoré zvyšuje vlhkosť. Okrem toho táto malá prestávka obnoví váš chuťový aparát. Už ste dostali jedlo, ktoré nemalo žiadnu chuť a automaticky ste siahli po soli? Paradoxne chlorid sodný potláča prirodzenú chuť jedla. Na kuchynskom stole by ste mali mať namiesto soľničky gomasio – sézamovú soľ.

Najlepšie urobíte, ak siahnete po bylinkách. V tomto období jar poskytuje veľa čerstvých byliniek ako sú:

  • bazalka – hodí sa k paradajkám, cestovinám, rybám, do polievok, omáčiek
  • medvedí cesnak – má vlastnosti klasického cesnaku, ale je jemnejší, môžu ho konzumovať ľudia, ktorí majú problém s klasickým cesnakom
  • oregano -polievok, omáčok, špagety, pizza
  • majoránka – placky, zemiaky, náhrada k mäsu
  • kôpor – nátierky, prívarky, k zelenine, polievky za studena
  • tymian – používajte ho do varenia a pečenia zeleniny
  • rozmarín – k paradajkám, pečenej zelenine, baklažán

Ak už veľmi potrebujete chuť slanú, tak svoje jedlo dosoľte olivami, čierne do šalátov, tepelne upravovaných potravín, gomasio, Ume ocot, Shoyu omáčka, Tamari omáčka, miso sójové, ryžové, himalájska soľ, čierna soľ. Toto sú bezpečné náhrady pomáhajúce vašej očiste a zdraviu.

Chcem sa pridať k výzve 7 dní s ľahkou hlavou

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.